Какво представлява пародонтитът?
 

Пародонтитът е инфекциозно заболяване, причинено от бактериите в зъбната плака, и обхваща всички структури, които поддържат зъбите: гингива /венец/,периодонциум /фини влакна, които поддържат зъба в костта/ и челюстна кост. Зъбната плака предствлява добре организирани и прикрепени върху зъбната повърхност бактерии.

Имаме ли пародонтит?
 

 Обикновено признаци като: кървене от венците, лош дъх, промяна в положението на зъбите и др. могат да ни насочат, че имаме проблем с пародонта, но истината е че без рентгеново изследване и клиничен оглед от специалист не можем да поставим диагноза- пародонтит.

Как се лекува пародонтита?
 

 Лечението преминава през няколко етапа:

 I.Начална терапия

Ултразвуково почистване на зъбен камък, зъбна плака и биофилм. Измерват се дълбочината на пародонталния джоб и се оценява загубата на пародонт – това определя и стадия на заболяването.

 II.Реоценка

Няколко седмици след края на инициалната терапия се оценява какво сме постигнали след 1-ви етап на лечението, като отново се измерват пародонталните джобове. В зависимост от резултатите на този етап може да се пристъпи или към поддържаща терапия, или към допълнителни хирургични методи за лечение в някои участъци.

 III.Поддържаща терапия

 Към нея се преминава или веднага след реоценката,или след края на пародонталната хирургия /ако е необходима/. Тя се изразява в перфектна орална хигиена от страна на пациента и редовни посещения / между 3 и 6 мес./ за почистване на биофилма с ултразвук в денталния кабинет.

В клиниката се лекуват пародонтални заболявания,извършва се почистване на зъбен камък, root planning, открит и закрит кюретаж, шиниране на подвижни зъби. Предлагаме изследване на бактериалната флора в патологичните джобове.
От голямо значение е поддържането на перфектна орална хигиена от страна на пациента по време на цялото лечение, както и след него, затова допълнително се набляга на обучението за правилното и извършване.

Запишете си час за безплатна пародонтална консултация